Ugovor za izgradnju i razvoj hotela HYATT REGENCY NOVI SAD potpisali su danas potpredsednik za razvoj kompanije Hyatt International Group Takuja Aojama i direktor kompanije „Inobačka“ Vukajlo Babić, uz prisustvo državnog sekretara Ministarstva turizma i omladine Uroša Kandića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića , atašea za trgovinu Ambasade SAD Rejčel Djuran i potpredsednika operacija kompanije Hyatt za područje EAME (Evrope, Afrike i Bliskog Istoka) Srđana Milekovića.

Na mesto postojećeg Hotela „Park“ doći će jedan od najvećih svetskih hotelskih brendova – Hyatt Regency, a zvanično će nositi ime Hyatt Regency Novi Sad.  

Dolaskom jednog od najvećih hotelskih giganta u svetu, Novi Sad bi izvesno mogao da postane centar kongreskog turizma međunaradnog karaktera na području Vojvodine, jer će Kongresni centar biti izgrađen na 1.900 m2, a moći će da primi nešto više od 900 ljudi. Investitor je „Inobačka“, a menadžmentom će rukovoditi Hyatt International Group. Po otvaranju, koje je planirano 2026.godine biće zaposleno oko 250 ljudi iz sektora hotelijerstva.

Osim doprinosa kongresnom turizmu, ovaj hotelsko-poslovni kompleks doprineće i ekologiji i očuvanju životne sredine, jer je rigoroznim merama dat prioritet korišćenju tzv. zelene energije (obnovljivi izvori energije), u skladu sa LEED standardima i Carbon-free sistemom, koje su najnovije svetske preporuke kada je u pitanju energetska efikasnost i očuvanje životne sredine.

„Prioritet prilikom izgradnje projekta dat je očuvanju životne sredine, u skladu sa preporukama svetskih standarda za održivi razvoj. Prihvatanjem ovih preporuka HYATT REGENCY NOVI SAD projektovan je u skladu sa LEED standardima, koji definiše održivu, zelenu gradnji uz primenu obnovljivih izvora energije. Ovaj hotelsko-poslovni kompleks imaće zelene krovove, koristiće obnovljive izvore energije za hlađenje i grejanje objekta, koristiće kišnicu za zalivanje, a u cilju sprečavanja CO2 (ugljen-dioksida) u atmosferi, projektovane su termotehničke instalacije koje garantuju nultu emisiju ovih gasova, odnosno Carbon free-sistem. Na ovaj način direktno se utiče na smanjenje emisije CO2 na globalnom novou“, rekao je direktor kompanije „Inobačka“ Vukajlo Babić i dodao da je za Novi Sad i njegove građane važno i to što će se prostor oko sadašnjeg hotela će se potpuno ozeleniti, a drvo Ginko Biloba, koja je pod zaštitom, biće centralno mesto ovog novog projekta i njegov zaštitni znak.

Potpredsednik područje Evrope, Afrike i Bliskog istoka u kompaniji „Hyatt International Group“ Srđan Mileković izjavio je da će novosadski „Hajat“ slediti sve standarde održivosti koji su u današnje vreme neophodni i da će zaista primeniti ono što je veoma važno, a to je jačanje kvaliteta i ulaganje u ljudske resurse i dodao da su zahvalni ′Inobačkoj′ što je omogućila da se  uključe u ovaj projekat“.

„Poslednjih deset godina imamo kontinuitet ekonomskog rasta i razvoja. Borimo se na sve načine da taj trend i zadržimo da bismo svake godine imali ekonomski rast koji će omogućiti ulaganje ne samo u hotelske i turističke sadržaje već investiranje uopšte. Ovo je zapravo dokaz za to kako veliki svetski brendovi – ukoliko imate kontinuitet ekonomskog rasta – dolaze u Srbiju“, izjavio je predsednik Mirović.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić istakao je da će zahvaljujući dolasku „Hajata“ 2023. godina postati prekretnica u turističkom razvoju Novog Sada.

„Veliki hotelski brendovi prisutni su u Srbiji, za deset godina je otvoreno 200 hotela. Ministarstvo će nastaviti da podržava hotelijerstvo i ugostiteljstvo kako bismo ispratili trendove u Evropi“, rekao je Kandić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da će grad Novi Sad biti uvek čvrst oslonac u realizaciji ovako velikih i značajnih projekata.

„Činjenica je da Novom Sadu ovako važni projekti i pripadaju, s obzirom na sve parametre razvoja i rasta koje beleži poslednje decenije. Dolazak ′Hajata′ predstavlja prekretnicu u daljem razvoju ove privredne grane, imajući u vidu da će upravo otvaranje ovog hotela omogućiti da se turisti i svi naši gosti zadrže duže u našem gradu, pogotovo u godinama kada je on postao magnet za turiste“, izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

„Američko-srpska saradnja traje dugi niz godina, i zadovoljni smo što se udružujemo sa srpskom kompanijom“, izjavila je Rejčel Djuran, ataše za trgovinu Ambasade SAD u Srbiji, i istakla da će ova investicija ispratiti održivi razvoj, ekološki turizam i najviše standarde.

Potpredsednik za razvoj kompanije Hyatt Takuja Aojama izrazio je zadovoljstvo što postaju deo budućnosti Novog Sada

„Naš prvi hotel otvoren je pre 32 godine u Beogradu. Zahvaljujući tome Srbija je postala naš dom. Novi Sad je važan privredni i društveni centar i počastvovani smo što ćemo zajedno graditi budućnost.“ Zaključio je Aojama.

SPECIFIKACIJE HOTELA:

  • 235 soba
  • Kongresni centar na 1900 m2 za 925 ljudi
  • 9 sala za sastanke
  • Svečana sala na 800 m2 za 300 ljudi
  • Spa centar sa pogledom na Futoški park od 1500 m2 sa jednim unutrašnjim i dva bazena na otvorenom
  • Teretana na otvorenom
  • Zeleni krovovi
  • Lekovita voda
  • Podzemna garaža na dva nivoa  za 300 vozila