Potpisivanjem ugovora u Vladi Republike Srbije, najavljena je izgradnja četiri nova vrtića, u Kragujevcu, Čačku, Alibunaru i Pećincima.

Ugovor smo potpisali sa ministarkom prosvete prof. dr Slavicom Đukić Dejanović, – v.d.načelnikom Gradske uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca, Dejanom Ružićem, zamenikom gradonačelnika grada Čačka – Vladanom Milić, predsednicom opštine Alibunar – Zoranom Bratić i predsednikom opštine Pećinci – Sinišom Đokićem.

Izgradnjom četiri nova vrtića biće obezbeđeno ukupno 690 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, a ukupna vrednost investicije je veća od 522 miliona dinara.

Izgradnjom novog vrtića, u kragujevačkom naselju Erdeč, biće obezbeđeno 270 mesta za mališane. Prostiraće se na 1700 kvadrata , a u njegovu izgradnju biće uloženo oko 200 miliona dinara.

Za izgradnju novog vrtića u Čačku izdvojeno je više od 110 miliona dinara, a biće obezbeđeno 120 novih mesta za decu koja će biti podeljeni u šest grupa. Novi vrtić prostiraće se na oko 1200m2.

Izgradnjom novog vrtića u Alibunaru biće obezbeđeno 220 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u 11 grupa, a površina novog objekta će biti oko 1450 m2. Vrednost investicije je oko 156 miliona dinara.

Dogradnjom postojećeg objekta u Pećincima, biće obezbeđno dodatnih 80 mesta za decu koja će biti raspoređena u četiri grupe, a površina objekta je oko 560 m2. Investicija je vredna preko 45 miliona dinara.

„Izgradnjom novih i dogradnjom postojećih objekata Ministarstvo prosvete nastavlja sa radom na ispunjenju strateškog cilja, a to je širenje kapaciteta kao i unapređenje sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja na svim nivoima. Današnjim potpisivanjem Ugovora obezbedićemo 690 novih mesta, a naš krajnji cilj je da, kroz izgradnju i adaptaciju 23 vrtića u 22 lokalne samouprave obezbedimo novih 11.000 mesta za mališane u“, izjavila je ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i podsetila da se ove aktivnosti realizuju u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koje Ministarstvo prosvete sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom i uz podršku lokalnih samouprava.

Ona je istakla da je bitan aspekat Projekta inkluzija, te da se za unapređenje kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđena posebna sredstava. Za predškolske ustanove sa teritorije grada Kragujevca, Čačka i opština Alibunar i Pećinci, prema njenim rečima, obezbeđene su obuke za zaposlene.
„Grad Kragujevac, je već duži niz godina suočen sa nedostatkom kapaciteta za boravak dece u predškolskim ustanovama i sa oduševljenjem smo primili vest o izgradnji novog vrtića.“, rekao je v.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca Dejan Ružić.

 

Zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić naveo je da veliku zahvalnost duguju Vladi Republike Srbije i Ministarstvu prosvete što će Čačak dobiti još jedan vrtić, na seoskom području.
„ Izgradnja ovog vrtića od velikog je značaja za čak 15 mesnih zajednica iz kojih će mališani biti upisani u ovu ustanovu. To je od izuzetnog značaja i za decu i za roditelje. Veoma smo zahvalni na sredstvima koja su nam opredeljena, ali i Grad Čačak se potrudio da obezbedi sve uslove, kako bi izgradnja vrtića bila moguća“, naveo je Milić.

Izgradnjom novog vrtića u Banatskom Karlovcu, prema rečima predsednice opštine Alibunar Zorane Bratić, rešiće se dugogodišnji problem smeštaja i boravka dece u ovom mestu.

„Opština Alibunar duguje veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i resornom Ministarstvu prosvete jer su nam obezbedili sredstva za izgradnju novog objekta vrtića u Banatskom Karlovcu. Objekat će se graditi po svim standardadima čime će se značajno poboljšati kvalitet usluga koje pruža Predškolska ustanova „Poletarac“ Alibunar, izjavila je predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić.

četiri nova vrtića u Kragujevcu, Čačku, Alibunaru i Pećincima

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić istakao je da opština čini sve što je u njihovoj moći da se obezbede dovoljni kapaciteti vrtića u svih 15 naselja ove opštine kako bi svi roditelji, koji to žele, mogli da upišu decu u vrtić.

Program „Inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, u okviru kojeg se sprovodi izgradnja novih i adaptacija postojećih vrtića, osim proširenja kapaciteta predškolskih ustanova, posebnu pažnju posvećuje i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kao i znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku i obuke za zaposlene. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta, pre svega onih iz socijalno osteljivih grupa, kao i senzibilisanje vaspitača, stručnih saradnika i roditelja o ovom pitanju.

Ukupna vrednost projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ je 47 miliona evra.

Izgradnja novih vrtića predstavlja značajan korak u podršci dečijem obrazovanju i dobrobiti zajednica. Drago nam je da smo posle izgradnje Centara izvrsnosti u Kragujevcu, ponovo deo lepih priča .