Preduzeće „Inobačka“ d.o.o. je u novembru završilo izgradnju novog objekta PU „Boško Buha“ u Inđiji. Radovi su trajali od aprila do novembra 2020. godine. Iako je gradnja trajala tokom sedam meseci pandemije, projekat je završen u roku. U pitanju je novi vrtić u mirnom delu Inđije površine 1.150 m2, a u njemu će biti smešteno deset vaspitnih grupa.

Prefabrikacija  igra sve važniju ulogu u svetu građevinarstva upravo u ovim mesecima pandemije povećavajući sigurnost i bezbednost putem decentralizacije radne snage i pružajući izvesnost u smislu definisanja troškova i rokova izvođenja projekta. Sistemom prefabrikovane gradnje, odnosno precast tehnologijom se dolazi do brže, efikasnije i održivije gradnje. Prefabrikovani betonski elementi se proizvode u proizvodnom pogonu na osnovu zadatog projektnog zadatka u kontrolisanim uslovima. Ovakav sistem premešta pojedine procese izgradnje u proizvodni pogon, kako bi se proizveli specifični betonski elementi nakon čega se transportuju na gradilište gde se nastavlja izgradnja. U poređenju sa tradicionalnim načinom gradnje, ovaj sistem donosi poboljšanja na više polja i reflektuje se na kvalitet, rokove, troškove i brzinu izgradnje.

Dolazi se do maksimizacije vrednosti i kvaliteta, zadržavajući pritom zdravstvene i sigurnosne zahteve. Neke od prednosti su sledeće:

  • Potreba za radnom snagom na gradilištu je manja jer je proces izgradnje decentralizovan.
  • Proizvodnja prefabrikovanih elemenata je nezavisna od klimatskih uslova na gradilištu jer se proizvodnja dešava u zatvorenom okruženju samog pogona. Na ovaj način se održava kvalitet i poboljšava produktivnost.

Kada je reč o projektovanju i gradnji objekata za javne namene poput vrtića, dugovečnost objekta i bezbednost predstavljaju bitne faktore. Prefabrikovani objekti namenjeni obrazovanju pružaju kvalitetno i sigurno okruženje za učenje i boravak učenika i studenata. Ovaj sistem je idealan za gradnju vrtića, škola, univerziteta, studentskih domova, kao i kompletnih studentskih kampusa.